Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία με μεγάλα «στοιχήματα» για Ερντογάν και αντιπολίτευση – Καθοριστική η ψήφος των Κούρδων

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές αυτής της Κυριακής εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη πυρός τους στην Κωνσταντινούπολη. Τη μεγάλη μάχη να δίνουν ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

«Είμαστε εδώ στην Κωνσταντινούπολη που την αγαπώ και στην οποία έχω αφιερώσει τη ζωή μου μέχρι την τελευταία μου ανάσα. Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη που αγαπώ και λαχταρώ», δήλωσε ο Ερντογάν, με τον Μουράτ Κουρούμ να τονίζει από την πλευρά του ότι, «τα τελευταία πέντε χρόνια η Κωνσταντινούπολη δυστυχώς έπεσε θύμα ανίκανων ανθρώπων».

Για τον Ιμάμογλου οι εκλογές αυτές κρίνουν το πολιτικό του μέλλον. Αν νικήσει θα γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, αφού θα είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα έχει νικήσει για δεύτερη φορά τον Ερντογάν στα 22 χρόνια της εξουσίας του.

Αποφασιστική σημασίας για τον Ιμάμογλου θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου κόμματος DEM, το οποίο δεν τον στηρίζει μεν επισήμως, όμως του «έκλεισε το μάτι», κατεβάζοντας μία αδύναμη υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη.

«Αχίλλειος πτέρνα» για τον Ερντογάν και τον υποψήφιό του είναι το μικρό ισλαμιστικό Κόμμα της Νέας Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν, το οποίο αντλεί ένα μικρό, αλλά αποφασιστικής σημασίας, ποσοστό από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές είναι πάντως η ακρίβεια και ο καλπάζων πληθωρισμός. Μπορεί στις περυσινές προεδρικές εκλογές να έπεισε για την ανάγκη παραμονής του στην εξουσία, οι δημοτικές εκλογές όμως για τους δυσαρεστημένους δικούς του ψηφοφόρους -και κυρίως για τους συνταξιούχους που πρέπει να ζήσουν με σύνταξη 285 ευρώ- είναι ευκαιρία να του δείξουν «κίτρινη κάρτα».

Κι ενώ η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, διαστάσεις λαμβάνουν τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, έπειτα από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 24 Μαρτίου στο Βέλγιο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην επίθεση χθες βράδυ στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Ανόβερο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για άθλιους και αχρείους που επιτίθενται στους Τούρκους, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο κάλεσε τις τουρκικές και κουρδικές κοινότητες να βάλουν τέλος στη βία.

Η σημασία της νίκης ή της απώλειας της Πόλης

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης το 2019 εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση για τον Ερντογάν, καθώς από δήμαρχός της, την περίοδο 1994-98, ξεκίνησε την πολιτική αναρρίχησή του.

Και δεν είναι μόνο το προσωπικό στοιχείο. Η ανάκτηση της Κωνστνατινούπολης θα επισφραγήσει την επιτυχία του Ερντογάν μετά τις περυσινές προεδρικές εκλογές και θα του δώσει πολιτικό εκτόπισμα να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εξουσία.

Η ανάκτησή της Κωνστνατινούπολης θα επιτρέψει επισης στον Ερντογάν να ελέγξει επιπλέον τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της που αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση του δικτύου υποστήριξης της κυβέρνησης.

Η απώλειά της αντιθέτως θα είναι η αρχή μιας καθοδικής πορείας. Από τις δημοτικές εκλογές του 1989 είχε αρχίσει και η καθοδική πορεία του Τουργκούτ Οζάλ.

Η μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων είναι το «διαμάντι στο στέμμα της εξουσίας» για την Τουρκία. 

Οι δημοσκοπήσεις

Στην Κωνσταντινούπολη η μάχη είναι στήθος με στήθος, σύμφωνα με τα όσα δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων.

Ο Δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει, 41,9%

Ενώ ο υποψήφιος του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργός περιβάλλοντος συγκεντρώνει, 39,8%. Στο όριο του στατιστικού λάθους. Και οι δύο υπόσχονται ότι θα θωρακίσουν την Πόλη από τον επόμενο μεγάλο σεισμό και ότι θα μειώσουν το μποτιλιάρισμα.

Κλειδί είναι δύο μικρότερα κόμματα. Πόσες ψήφους θα κλέψει το κουρδικό κόμμα NTEM (πρώην ΧαΝτεΠε) από τον Ιμάμογλου, καθώς τώρα βρίσκεται στο 4,5%. Και πόσες επίσης θα κλέψει από τον Κουρούμ το νέο κόμμα ΓΙΕ ΡΕ ΠΕ, της Ευημερίας που απευθύνεται σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, που δεν εγκρίνουν την οικονομική πολιτική του Ερντογάν και βρίσκεται στο 3,5%.

Ωστόσο, δημοσκόπηση της Μετροπολ που θεωρείται έγκυρη εταιρεία και δημοσιεύθηκε χθες δίνει εντελώς άλλη εικόνα:

Εκρέμ Ιμάμογλου: 47,9%

Μουράτ Κουρούμ: 37,2%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 79 ετών, ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης. Τις προηγούμενες...

ΕΛΛΑΔΑ

Λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου ένα παρόμοιο περιστατικό βίας έρχεται...