Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η έλλειψη πόρων καταδικάζει σε διαρκή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών την Ουκρανία

Έχοντας πλέον κλείσει δύο χρόνια πολέμου, ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, όμως πολλοί αναλυτές συγκλίνουν σε τρία θεμελιώδη στοιχεία θα καθορίσουν την πορεία των επιχειρήσεων το προσεχές διάστημα.

Αρχικά, η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις ή τον εξοπλισμό για να ξεκινήσει κάποια σημαντική αντεπίθεση. Δεύτερον, η Ρωσία, με τη στήριξη των συμμάχων της, έχει αναπτύξει σημαντικά τα χτυπήματα με το πυροβολικό της, που σε συνδυασμό με τις συνεχείς χερσαίες επιθέσεις σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις. Τέλος, χωρίς δυτική βοήθεια σε αεράμυνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και σε οβίδες πυροβολικού, το Κίεβο θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια αξιόπιστη, διαρκή άμυνα.

Μετά από πολλές εβδομάδες αιματηρών μαχών, η Ρωσία κατέλαβε την καλά οχυρωμένη πόλη της Αβντιίκα αυτόν τον μήνα, με τη σημαντική βιομηχανική υποδομή. Χωρίς να σταματήσει ούτε στιγμή, ο ρωσικός στρατός προχώρησε στη συνέχεια σε επιθέσεις και σε άλλα στρατηγικά σημεία της Ουκρανίας και σε σημαντικά κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης: στο Ρομπότινε της περιοχής Ζαπορίζια, στο Κουπιάνσκ του Χάρκοβο και στο Χασίβ Γιαρ του Ντόνετσκ.

Πυροβολικό: απόλυτη ρωσική υπεροχή

Υπολογίζεται ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να παράγει τεράστιες ποσότητες οβίδων πυροβολικού, ίσως και 4,5 εκατομμύρια ετησίως. Είναι ένας όγκος που υπερβαίνει σημαντικά την ποσότητα των πυρομαχικών πυροβολικού που διαθέτει η Ουκρανία.

Στον αντίποδα, τα δυτικά κράτη έχουν προσπαθούν να ενισχύσουν τη δική τους παραγωγή πυρομαχικών, με τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν να παράγουν περίπου 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, από ένα σύνολο 190.000 πριν από τον πόλεμο.

Η Ρωσία έχει επίσης βρει σημαντική βοήθεια από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Το πρώτο παρέδωσε πολλά drones στη Μόσχα, ενώ το καθεστώς του Κιν Γιονγκ Ουν έχει στείλει έως και ένα εκατομμύριο βλήματα, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 24 βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους για να επιτεθεί στην Ουκρανία από τις αρχές του έτους.

Εντωμεταξύ, η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη οβίδων και πυρομαχικών που αναγκάζει τα στρατεύματά της πρώτης γραμμής να κάνουν οικονομία στις βολές και να βασίζονται σε αντισυμβατικές τεχνολογίες, όπως τα drones, στην προσπάθεια να συγκρατήσουν τις ρωσικές επιθέσεις.

Το Κίεβο προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή οβίδων, όμως η πρόοδος είναι αργή. Παράλληλα, η υπόσχεση της ΕΕ να έχει στείλει ένα εκατομμύριο οβίδες μέχρι τον Μάρτιο απέχει πολύ από την εκπλήρωσή της, αφού δεν έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 300.000.

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν στείλει σημαντικές ποσότητες οβίδων 155 χιλιοστών από την έναρξη του πολέμου, όμως αυτές οι προμήθειες έχουν στερέψει εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Πηγή: Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, προχώρησε στην απαγόρευση πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που είχε εξαγγελθεί για τις 5 το απόγευμα, στο Κέντρο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

LIFESTYLE

Αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο περιστατικό βρέθηκαν ο Νικόλας Ράπτης και το συνεργείο του Breakfast@Star την ώρα των δηλώσεων. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός συνομιλούσε με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Αλλαγές στις ημερομηνίες από τις...