Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ – Κατηγορεί κυβερνητικά στελέχη για ευθυγράμμιση με την τρομοκρατία

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισπανίας και Ισραήλ μετά από ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Ισπανία ότι «ορισμένα μέλη της ισπανικής κυβέρνησης επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με την τρομοκρατία τύπου ISIS της Χαμάς» με αφορμή την διαδήλωση στη Μαδρίτη της περασμένης Κυριακής, υπέρ της Παλαιστίνης  όπου συμμετείχε και υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης που ανήκουν κυρίως στο κόμμα Sumar.

Το ισπανικό ΥΠΕΞ απάντησε με μια σθεναρή δήλωση στην οποία «απορρίπτει κατηγορηματικά τα ψέματα που εκφράζονται στη δήλωση της Ισραηλινής Πρεσβείας για ορισμένα μέλη της και δεν αποδέχεται αβάσιμους υπαινιγμούς για αυτά». «Οποιοσδήποτε πολιτικός μπορεί ελεύθερα να εκφράσει θέσεις ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού κόμματος σε μια πλήρη δημοκρατία όπως η Ισπανία», υπογραμμίζει το κείμενο του ΥΠΕΞ.

«Σε κάθε περίπτωση, η θέση της ισπανικής κυβέρνησης στο σύνολό της όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς είναι σαφής: κατηγορηματική καταδίκη, αίτημα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του εντός των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει. Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, τονίζει: «Η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη να διακρίνει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και την επιτακτική ανάγκη διατήρησης των βασικών εφοδίων ζωής του εν λόγω πληθυσμού. Η κυβέρνηση στο σύνολό της επαναλαμβάνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την επίτευξη μιας κατάστασης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν σε ειρήνη και ασφάλεια, όπως έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Η ισραηλινή πρεσβεία στην ανακοίνωση της «καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων μελών της ισπανικής κυβέρνησης», χωρίς να προσδιορίζει κάποιο όνομα ή πολιτικό σχηματισμό, και καλεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, να «καταγγείλει και να καταδικάσει αυτές τις ντροπιαστικές δηλώσεις».

Στο σημείωμά της, η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία περιγράφει ως «βαθιά ανησυχητικό» ότι, σε μια περίοδο που το Ισραήλ «θρηνεί» την απώλεια «αθώων ζωών στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», όταν «περισσότεροι από 150 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, παραμένουν αιχμάλωτοι των τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα, ορισμένα μέλη της ισπανικής κυβέρνησης επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με αυτήν την τρομοκρατία τύπου ISIS», σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι μόνο απολύτως ανήθικες, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ισπανία, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο μεγαλύτερου αριθμού αντισημιτικών επεισοδίων και επιθέσεων», προσθέτει το σημείωμα της Ισραηλινής Πρεσβείας.

Τόσο το Sumar, ο σχηματισμός υπό την ηγεσία της Yolanda Díaz, όσο και οι Podemos και Izquierda Unida συμμετείχαν την Κυριακή στη διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Το Σουμάρ έχει «καταδικάσει» ρητά τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού που διαπράττει η Χαμάς στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή από το...

LIFESTYLE

“Ήταν 5 δευτερόλεπτα μίας εσωτερικής συζήτησης, που ίσως κακώς εκτέθηκε”, παραδέχεται η παρουσιάστρια του Μεγάλου Καναλιού. Τη δική της απάντηση στα επικριτικά σχόλια που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη μαζί με τη Μαρία Φιλίνη μάς καλούν σε μια σειρά από «ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα», στις οποίες συνομιλούν με γυναίκες...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο γαμπρός -όπως αποδείχθηκε- ήταν το πιο μισητό πρόσωπο για πεθερά και πεθερό, κάτι που φρόντισαν μάλιστα να υπερτονίσουν και στην απολογία τους παρά...