Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο: Παιδικός σταθμός στο Μεξικό κέρδισε λεφτά σε λοταρία και μπλέχτηκε στα «δίχτυα» μιας συμμορίας

Γονείς στο νότιο Μεξικό λένε ότι απειλήθηκαν από μια συμμορία, αφού ο παιδικός σταθμός των παιδιών τους κέρδισε 20 εκατομμύρια πέσος (844.045 ευρώ) σε μια κλήρωση.

 

Ο παιδικός σταθμός έχει λίγο περισσότερους από 25 μαθητές και οι γονείς τους ήταν υπεύθυνοι για τον διαμοιρασμό του βραβείου.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της νίκης τους, δέχθηκαν απειλές από μια ένοπλη ομάδα, η οποία απαίτησε οι γονείς να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αγοράσουν όπλα για τη συμμορία.

Οι οικογένειες λένε ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το χωριό τους και έκτοτε ζουν περιπλανώμενες στους δρόμους.

Η βία των συμμοριών είναι διαδεδομένη στο Μεξικό και ένοπλες ομάδες προσπαθούν συχνά να στρατολογήσουν ντόπιους στις μάχες με τους αντιπάλους τους για τον έλεγχο των διάφορων περιοχών.

Ένας αριθμός από τα εισιτήρια των 500 πέσο στην συγκεκριμένη λοταρία είχε αγοραστεί από ανώνυμους ευεργέτες και δωριστεί σε φτωχά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα.

Το μεξικανικό κράτος διοργάνωσε τη λαχειοφόρο αγορά,  αφότου ένα προηγούμενο σχέδιο για την κλήρωση του προεδρικού αεροπλάνου, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για νοσοκομειακές προμήθειες, τέθηκε «στο ράφι» επειδή κρίθηκε ανέφικτο.

Μια λίστα με τους 100 νικητές ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και δημοσιεύτηκε σε  εφημερίδες του Μεξικό.

Ο μικροσκοπικός παιδικός σταθμός στο χωριό των ιθαγενών Ocosingo ήταν μεταξύ των νικητών.

Ενώ το απροσδόκητο κέρδος ήταν αιτία για πανηγυρισμούς στην αρχή, τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μετά τη διάδοση των ειδήσεων.

Μέλη του συλλόγου γονέων λένε ότι άρχισαν να δέχονται απειλές από μια ένοπλη ομάδα που ονομαζόταν Los Petules, η οποία απαιτούσε να χρησιμοποιηθούν τα χρηματικά έπαθλα για την αγορά όπλων για τη συμμορία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδίαζε να επιτεθεί σε αντίπαλη ομάδα σε ένα γειτονικό χωριό.

Οι γονείς αρνήθηκαν και αντ’ αυτού ξόδεψαν μέρος των χρημάτων σε μια νέα στέγη για το νηπιαγωγείο.

Οι απειλές αυξήθηκαν φέτος όταν οι γονείς αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια πέσος για έργα υποδομής στο χωριό τους.

Τον Μάρτιο, ένας πατέρας πυροβολήθηκε από μέλη συμμορίας που του ζήτησαν να τους παραδώσει το χρηματικό έπαθλο.

Τον περασμένο μήνα, η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν η συμμορία φέρεται να επιτέθηκε σε γυναίκες και παιδιά στο χωριό, με αποτέλεσμα 28 οικογένειες να τραπούν σε φυγή.

Ένα μέλος του συλλόγου γονέων είπε ότι η κοινότητα έχασε «τα βοοειδή, τα σπίτια μας, τα ψυγεία, τη συγκομιδή καλαμποκιού και φασολιών, τα κοτόπουλά μας».

Εκπρόσωπος των οικογενειών είπε ότι οι ντόπιοι ειδοποιήσει τις τοπικές αρχές για τα δεινά τους, αλλά ότι εάν η συμμορία δεν αφοπλιστεί και διαλυθεί πλήρως, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: BBC 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Τετάρτη την αναζήτηση για τους τέσσερις εργάτες που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις διαμαρτυρίες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Υγεία ο ΓΓ της ΚΕ...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση στην οποία...