Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η FIFA απειλείται με μηνύσεις αν προχωρήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει την απειλή νομικών ενεργειών από την παγκόσμια ένωση παικτών Fifpro και την Παγκόσμια Ένωση Πρωταθλημάτων – στην οποία ανήκει η Premier League – εάν συνεχίσει τα σχέδια για τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες στο τέλος της επόμενης σεζόν.

Λένε ότι το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό καλεντάρι “έχει πλέον ξεπεράσει τον κορεσμό, σε σημείο που τα εθνικά πρωταθλήματα αδυνατούν να οργανώσουν σωστά τις διοργανώσεις τους”, ενώ “οι παίκτες πιέζονται πέρα από τα όριά τους, με σημαντικούς κινδύνους τραυματισμών και επιπτώσεις στην ευημερία τους”.

Το BBC Sport ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η PFA ζητούσε νομικές συμβουλές για την έλλειψη διαβούλευσης σχετικά με ένα ολοένα και πιο φορτωμένο ημερολόγιο και τις επιπτώσεις που αυτό ήταν πιθανό να έχει στα μέλη της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PFA, Maheta Molango, συμμετείχε σε μια σειρά συζητήσεων υψηλού επιπέδου κατά το διάστημα που μεσολάβησε, συμπεριλαμβανομένης της γενικής συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών τον περασμένο μήνα, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Richard Masters, δήλωσε ότι το ημερολόγιο βρισκόταν “σε οριακό σημείο”.

Την επόμενη σεζόν και οι τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων θα επεκταθούν σε 36 ομάδες. Το Champions League και το Europa League θα έχουν οκτώ αγώνες της πρώτης φάσης σε σύγκριση με τους έξι που είναι σήμερα. Είναι πιθανό ένας σύλλογος να πρέπει να παίξει 17 αγώνες για να κερδίσει οποιαδήποτε από τις δύο διοργανώσεις.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι είναι μεταξύ των 12 εκπροσώπων της Ευρώπης στο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της FIFA Tζιάνι Ινφαντίνο και τον γενικό γραμματέα Mattias Grafstrom, την οποία είδε το BBC Sport, η Fifpro και η World Leagues Association λένε ότι αν η FIFA επεκτείνει τις δικές της διοργανώσεις, τότε θα πρέπει να αλλάξει και άλλες.

Προστίθεται ότι “η επιβολή του βάρους της προσαρμογής στα εθνικά πρωταθλήματα και τους παίκτες είναι εγγενώς καταχρηστική” και “θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά πρωταθλήματα και επηρεάζει την υγεία και την ευημερία των παικτών”.

Ωστόσο, το BBC Sport καταλαβαίνει ότι η FIFA πιστεύει ότι έχει λάβει υπόψη της την ευημερία των παικτών με το πρόγραμμα προγραμματισμού της.

Υποστηρίζει ότι, σε μια χώρα που έχει πρωτάθλημα 18 ομάδων με μία διοργάνωση κυπέλλου – όπως η Γερμανία – το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Διηπειρωτικό Κύπελλο θα αντιστοιχούσαν μόνο στο 2,3% των αγώνων που διεξάγονται σε επίπεδο συλλόγων κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Πιστεύει επίσης ότι η σημαίνουσα Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων υποστήριξε τα σχέδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων σε δήλωσή της τον Δεκέμβριο.

Η Fifpro και η Ένωση Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων πιστεύουν ότι έχουν ήδη δώσει στη FIFA επαρκείς ευκαιρίες να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, στην επιστολή τους δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αν η FIFA “αρνηθεί να δεσμευτεί επίσημα για την επίλυση των ζητημάτων” στη συνεδρίαση του συμβουλίου της στην Μπανγκόκ στις 17 Μαΐου, τα μέλη θα ενημερωθούν “για τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους”.

“Αυτές οι επιλογές περιλάμβαναν νομικές ενέργειες κατά της FIFA”, ανέφεραν.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της FIFA στην Ταϊλάνδη θα συγκεντρωθούν και οι 211 ενώσεις-μέλη, ενώ θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το ή τα έθνη που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2027.

Η απειλή νομικών ενεργειών κατά της FIFA έρχεται με φόντο τις ανακοινώσεις των συλλόγων της Premier League για επικερδή ταξίδια μετά και πριν από την έναρξη της σεζόν.

Την Πέμπτη, η Γουέστ Χαμ, η Γουλβς και η Κρίσταλ Πάλας ανακοίνωσαν ένα ταξίδι τριών ομάδων πριν από την έναρξη της σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Νιούκαστλ και η Τότεναμ θα παίξουν μεταξύ τους στη Μελβούρνη της Αυστραλίας μόλις τρεις ημέρες μετά το τέλος της σεζόν της Premier League.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μπόρνμουθ θα περιοδεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο...

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης με στόχο την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Και το έκανε μάλιστα με εμφατικό τρόπο, νικώντας δίκαια την -επί διετία κάτοχο του τίτλου- Ομόνοια με 3-0, στον τελικό που διεξήχθη στο στάδιο...